Over mij

Sommige dingen 'weet' je gewoon. Ik heb altijd geweten dat ik moeder wilde worden. Als ik ergens heel zeker van was, dan was het dat. Als klein meisje heb ik dan ook eindeloos geoefend op mijn jongere broertje en zusje en alle neefjes en nichtjes in de familie.
Iets wat ik ook altijd 'wist' was dat ik een eigen praktijk zou beginnen. Maar als je me toen gevraagd zou hebben wat deze praktijk zou zijn, dan had ik nooit kunnen bedenken dat het een praktijk rondom zwangerschap, bevalling en de kraamtijd zou zijn.
Dat innerlijk weten, mijn innerlijk weten, heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een innerlijke stem heeft die duidelijk kan spreken. En ik weet ook zeker dat jouw stem net zo helder kan spreken als die van mij. De vraag is alleen, kan je stil genoeg zijn om naar deze stem te luisteren? Want het vraagt rust, zelfbewustzijn en vertrouwen om je stem te doen laten spreken.
Een van de moeilijkste dingen die het ouderschap voor mij met zich mee brengt, is ruimte maken voor mezelf. Voor ik het in de gaten heb, is de agenda alweer strak ingevuld, maar heb ik nergens tijd voor mezelf ingepland (en ja inplannen moet helaas). Reuze lastig als je geen planner bent :-). Ik weet als geen ander hoe het is als je niet de rust hebt, om ruimte te maken voor jezelf. Als ik mezelf onvoldoende in acht neem merk ik dat ik steeds meer van mezelf verwijderd raak. Ik kan je vertellen, dan is je innerlijk weten ook ver te zoeken. Voor mij blijft het een uitdaging om de balans te vinden tussen tijd voor mezelf en mijn gezin.
Tijdens mijn zwangerschappen ontdekte ik dat het een prachtige fase is om terug te keren naar jezelf, naar de rust in jezelf. Het scheppen van nieuw leven is iets magisch en maakt je verbonden met het grotere geheel. Tegelijkertijd zorgt de natuur ervoor dat je prikkelgevoeliger wordt, nesteldrang krijgt en lager in je energie komt te zitten. Dit zijn niet alleen de hormonen die door je lijf gieren, het is ook voor een groot deel het onderdeel van het creeëren van meer bewustzijn en het luisteren naar je eigen stem. Dit vormt een stevige basis voor een bewuste zwangerschap, en markeert de start van een leven als moeder. Dat had ik in iedergeval nodig, zodat ik in het hier en nu kon blijven en de drukte van alle dag van me af kon laten vallen. Mijn innnerlijke stem (of intuïtie) zorgt er voor dat ik niet uit koers raak, dat ik in contact blijf met mezelf en 'thuis' kan komen in mijn eigen energie. Heel belangrijk dus, naar je eigen innerlijke stem luisteren!
Hoe tof is het om vanuit dat perspectief je zwangerschap te beleven en het ouderschap aan te gaan? In alles wat ik doe, is deze manier van zijn verweven.
Als moeder van vier kinderen kan ik niet anders dan praktisch, aards en vanuit humor handelen (how else?) Dan is het juist extra krachtig om het magische met het aardse te verbinden. Ik hou er van om overal de magie van het leven te zien en me te kunnen verwonderen over alles wat het leven ons schenkt. Ik vind niets mooiers dan het zien opgroeien van mijn kinderen. En ik vind niets ingewikkelders dan het opvoeden van mijn kinderen. Tussen die twee lagen, precies dat spanningsveld, daar ben ik.
Ik wil jou prachtige en krachtige tools aanreiken om goed in je vel te zitten tijdens je zwangerschap en kraamtijd. Om jezelf te kunnen voelen én voeden vanuit de bron die liefde heet. Daar hoor je je innerlijke stem. En lieve vrouwen, die hebben we nodig! Want vandaaruit weet je wie je bent, wat je wil en wat je nodig hebt.